Open/Close Menu Σεμινάρια και Συνεδρίες Ρεφλεξολογίας στη Θεσσαλονίκη
varos gynaika

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να θέλουν να επιτύχουν το ιδανικό βάρος τους. Τέτοιοι λόγοι είναι τα προσωπικά πρότυπα ομορφιάς, οι αθλητικές επιδόσεων και, φυσικά, λόγοι υγείας.

Τα προβλήματα με το σωματικό βάρος και την παχυσαρκία εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. Αν και δεν είναι τέλεια, ορισμένα κριτήρια όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η περιφέρεια της μέσης και η αναλογία μέσης-γοφών, μπορούν να βοηθήσουν μια γυναίκα να καταλάβει καλύτερα το βάρος της.

Οπότε, ποιο είναι το ιδανικό εύρος βάρους για τις γυναίκες, πώς μετράται καλύτερα και ποιος είναι ο μέσος όρος;

Μέσο ποσοστό βάρους και παχυσαρκίας παγκοσμίως

Σε μια έρευνα του 2015, οι ΗΠΑ είχαν το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας από τις 20 πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, με ποσοστό 12,7%, με την Αίγυπτο να είναι στην… ντροπιαστική κορυφή της λίστας με 35,3%.

Ποιο είναι το ιδανικό εύρος βάρους για τις γυναίκες;

Το “ιδανικό βάρος” είναι εκεί όπου το άτομο είναι πιο υγιές και πιο σωματικά ικανό με βάση το πόσα κιλά ζυγίζει. Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών τρόπων για τον υπολογισμό των “ιδανικών ζωνών βάρους”:

Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Ο ΔΜΣ είναι το πιο συνηθισμένο σύστημα για τον υπολογισμό του ιδανικού εύρους βάρους, καθώς είναι σχετικά εύκολο να βρεθεί.

Οι υπολογισμοί είναι οι ίδιοι για τους άνδρες και τις γυναίκες και ο ΔΜΣ θεωρείται ότι συσχετίζεται αρκετά καλά με το ποσοστό σωματικού λίπους ενός ατόμου.

Ωστόσο, ο ΔΜΣ μπορεί να δώσει μια ψευδή εικόνα, καθώς ο μυς ζυγίζει περισσότερο από το λίπος. Έρευνα στο περιοδικό Sports Health, έδειξε ότι οι αθλητές βαθμολογούνται ως “υπέρβαροι”, ή “παχύσαρκοι”, σύμφωνα με τις βαθμολογίες του ΔΜΣ, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε κατάσταση αιχμής.

Άλλη μελέτη επικρίνει επίσης τον ΔΜΣ για υποτίμηση της εξάπλωσης της παχυσαρκίας και στα δύο φύλα, καθιστώντας το όλο και πιο ανακριβές ειδικά για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Περιφέρεια μέσης και αναλογία μέσης-γοφών

Το λίπος κατανέμεται σε όλο το σώμα ενός ατόμου, αλλά δεν είναι όλοι οι τύποι λίπους ίδιοι.

Το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από την μέση μπορεί να υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο για σχετικές ασθένειες που έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν το σώμα σας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημειώνει ότι το λίπος γύρω από την μέση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο!

Επιπλέον, λέει ότι η αναλογία μέσης-γοφών ενός ατόμου είναι ένας καλύτερος δείκτης της κατανομής του λίπους και των σχετιζόμενων με αυτό νοσημάτων σε σχέση με τον ΔΜΣ.

Οι γυναίκες πρέπει να διατηρούν την περιφέρεια της μέσης τους περίπου στα 80 εκατοστά και κάτω, σύμφωνα με την ΠΟΥ. Αν είναι παραπάνω, τότε ο κίνδυνος για σχετιζόμενα με το λίπος νοσήματα έχει ως εξής:

Ποσοστό σωματικού λίπους

Το ποσοστό σωματικού λίπους είναι ένας άλλος τρόπος υπολογισμού του ιδανικού βάρους ενός ατόμου. Σε αντίθεση με τον ΔΜΣ, μπορεί και προσδιορίζει το πόσο από το βάρος του ατόμου είναι άπαχος ιστός και πόσο είναι λίπος.

Θεωρητικά, το ποσοστό σωματικού λίπους είναι ένας καλός τρόπος μέτρησης του ιδανικού βάρους.

Οι ακριβέστεροι τρόποι μέτρησης του σωματικού λίπους (όπως με ακτίνες Χ) είναι δαπανηρές και χρονοβόρες.

Δεν υπάρχει επιστημονική συμφωνία σχετικά με το ποια είναι τα ιδανικά ποσοστά σωματικού λίπους.

Σωματικό βάρος και άλλοι παράγοντες

Ο ΔΜΣ μιας γυναίκας και η αναλογία μέσης-γοφών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι είναι ένα υγιές βάρος για εσάς. Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Ηλικία

Η έρευνα δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι γερνούν, η ποσότητα του λίπους στο σώμα τους αυξάνεται ενώ οι μυς τους μειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που θέλουν να παραμείνουν άπαχοι πρέπει να κάνουν πιο αυστηρή διατροφή και άσκηση σε σύγκριση με όταν ήταν νεότεροι.

Ύψος

Δεδομένου ότι ο ΔΜΣ λαμβάνει υπόψη τόσο το ύψος όσο και το βάρος, τα άτομα που έχουν το ίδιο ΔΜΣ, αλλά έχουν διαφορετικά ύψη, θα ζυγίζουν και διαφορετικά.

Πηγή: iatropedia.gr

© 2014 - Reflexologia.gr

Καλέστε μας στο       690 77 99099

error: Content is protected !!